Betfair Exchange

SPELBOLAG2015-09-04

I den här artikeln tar vi en närmare titt på den populära spelbörsen Betfair Exchange där det är spelarna själva som sätter oddsen.

Betfair Betting Exchange är en spelbörs som skiljer sig något från andra bookmakers. Här är det nämligen inte några oddssättare på ett stort företag som bestämmer vad oddsen ska ligga på i varje given match. Istället är det spelarna själva som ser till att det alltid finns ett odds att spela på. Om du tycker att det ligger för lågt kan du alltid vänta tills någon annan erbjuder ett bättre odds. På så sätt kan spelarna själva avgöra om spelen är prisvärda eller inte - utan att ligga i spelbolagens händer. Tanken är att det ska leda till ett rättvisare spelande, därav Betfairs namn.

Betfair grundades 1999 när två engelsmän, Andrew Black och Ed Wray, ansåg att spelbolagens odds inte var till spelarnas fördel. Vore det inte bättre, tänkte de, om spelarna själva fick avgöra vad som var ett intressant spel? Året därpå hade de tagit fram den första tekniska plattformen som lät spelarna själva sätta oddsen. Det lockade till sig spelare från hela världen, vilket gjorde att det blev en naturlig ruljans på spelandet. För att en spelbörs som Betfair ska fungera krävs det att spelare både erbjuder odds och sätter emot vadet. Tack vare Betfairs spridning har de kunnat bli en spelbörs med nästan en miljon aktiva spelare.

Betfairs ekonomiska utveckling har gått i en rasande takt. Efter lanseringen 2000 - som skedde på ett hästlopp i England - dröjde det inte länge innan de omsatte miljonbelopp. Uppenbarligen fanns det ett behov av att låta mer makt hamna i spelarnas händer istället för vinstgiriga spelbolagsdirektörer. 2004 hade inkomsterna uppgått till otroliga 50 miljoner pund, vilket gjorde Betfair till den största spelbörsen på marknaden. Storbritannien har alltid varit en huvudmarknad för Betfair tack vare rötterna på ön, men företaget har expanderat över hela Europa till att nu ha spellicenser i ett antal olika länder.

Som spelare är det enkelt att använda Betfair Betting Exchange. När du har skapat ett konto klickar du dig in på spelbörsen och möts av spelobjekt med odds vid sidan om. Här märker du första skillnaden gentemot en vanlig bookmaker. Medan ett spelbolag som erbjuder traditionella odds endast har en kategori av odds har Betfair Betting Exchange två. Det innebär att du antingen kan spela för eller emot ett särskilt spel. Precis som att du kan välja för eller emot när du slår vad om något med kompisarna kan du här välja vilken sida du vill stå på.

Numera har Betfair också lanserat en sajt för vanliga odds precis som andra spelbolag för att bredda sitt utbud, men de har fortfarande kvar Betfair Betting Exchange som en populär underkategori. En följd av spelbörsens natur är att oddsen kan svänga fort beroende på hur folk väljer att lägga sina pengar. Eftersom det är spelarnas insatser som styr vilka odds som ges är de känsliga för olika typer av nyheter och rykten. Det gör att det kan vara svårt att förutsäga marknaden och göra sig en vinst, men det betyder också att den som är duktig har chansen att hitta ännu mer spelvärda odds än på andra marknader.