Melodifestivalen betting & spel

Melodifestivalen

Melodifestivalen är en musiktävling som angår hela Sverige. Inför tävlingen erbjuder spelbolagen odds på vinnaren av Melodifestivalen samt vem/vilka som kvalificerar sig från respektive av festivalens fyra semifinaler. En del spelbolag erbjuder även möjlighet att spela på vilka två som når finalen från varje deltävling.

Spelbolagen brukar ha relativt klart för sig vem/vilka som når final, men skrällar förekommer naturligtvis. Om du har bättre känsla för vad svenska folket uppskattar har du möjlighet att hitta höga odds en artist eller ett band som spelbolagen inte tror nämnvärt på. Melodifestivalen är en folklig tävling som är mycket spännande att spela på. 

Fakta om Melodifestivalen

Melodifestivalen har arrangerats sedan 1958 med några få undantag. Det är Sveriges Television som håller i trådarna och producerar tävlingen. Vinnaren av Melodifestivalen får sedan representera Sverige i den europeiska tävlingen Eurovision Song Contest. Sverige har av olika anledningar valt att inte deltaga i Eurovision Song Contest åren 1964, 1970 samt 1976.

Sverige älskar Melodifestivalen. Åtminstone om man ska tro tittarsiffrorna. Melodifestivalen var fjorton år i rad det mest sedda programmet i Sverige. Även om sviten bröts 2014 finns det ingen anledning att tro att intresset för Melodifestivalen minskat. Sverige är dessutom ett av Eurovision Song Contests mest framgångsrika länder med sex segrar.

Fram till 2002 var Melodifestivalen endast en tävling, en finalkväll. Då valde man att bryta ner tävlingen i fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och en slutgiltig final. Det innebar en ordentlig ökning från tio tävlande bidrag till 32 bidrag. Sedan 2004 kallas uppsamlingsheatet för Andra Chansen. Inför Melodifestivalen 2015 valde man att göra ytterligare förändringar, vilket innebar att antalet bidrag minskade till 28.

Melodifestivalen har en särskild musikgenre som utvecklats över tid. Det finns inte några givna regler för hur en schlagerlåt, som det kallas, ska låta men en schlagerlåt känns ändå snabbt igen. Några artister har ställt upp i Melodifestivalen många gånger och på så sätt varit delaktiga i formandet av Melodifestivalens musik.

Ann-Louise Hansson har sjungit i Melodifestivalen fler gånger än någon annan – hela elva gånger. Bakom henne känns namn som Andreas Lundstedt, Kikki Danielsson, Magnus Carlsson, Lotta Engberg igen. Denna skara hör dock inte till Melodifestivalens mest framgångsrika artister, med Kikki Danielsson som undantag. Carola Häggkvist och Marie Bergman är ensamma om att vunnit Melodifestivalen tre gånger. Sedan finns det ett koppel av artister som vunnit två gånger, däribland Kikki Danielsson.

Innan ABBA vann Eurovision Song Contest i Brighton med låten Waterloo 1974 hade Sverige aldrig tidigare vunnit. Sedan ABBA:s vinst har Sverige vunnit ytterligare fem gånger. Herreys vann i Luxemburg 1984 med låten Diggi-loo-diggi-ley. Carola vann i Rom 1991 med låten Fångad av en stormvind. Charlotte Perrelli, då med namnet Nilsson, vann med låten Take me to your heaven i Israel 1999. Under 2000-talet har Sverige hittills vunnit två gånger – med Loreen 2012 och Måns Zelmerlöw 2015.

Publicerad: 2015-12-03

NYHETER - Melodifestivalen

Melodifestivalen 2017 – Odds på vinnare

Melodifestivalen2017-01-11

Den 4:e februari drar den första deltävlingen av Melodifestivalen igång i Scandinavium i Göteborg. Årets favorit i hela Melodifestivalen är 2011 års vinnare, Loreen. Läs mer

Finalen i Melodifestivalen 2016

Melodifestivalen2016-03-06

Frans har seglat upp som favorit att vinna Melodifestivalen 2016. Unibet tror desto mindre på Panetoz, SaRaha och Boris Réne. Man talar inte längre om Lisa Ajax, Molly Sandén och Oscar Zia. Vem är din favorit att vinna finalen i Melodifestivalen 2016? Unibet erbjuder odds på samtliga bidrag. Läs mer

Dueller i Andra chansen

Melodifestivalen2016-02-28

Den 5 mars avgörs andra chansen genom fyra dueller. I skrivande stund är oddsen inte bestämda, de kommer uppdateras under veckan. Vilka bidrag tror du tar sig vidare till finalen i Friends Arena? Vilka bidrag tycker du förtjänar att ta sig vidare från andra chansen? Läs mer

Odds på Melodifestivalen i Gävle

Melodifestivalen2016-02-25

Betsafe tror att Molly Sandén och Eclipse lämnar Gävle som vinnare efter Melodifestivalens fjärde deltävling. Minst tror spelbolaget på Linda Bengtzing och Martin Stenmarck, och kanske har artisterna sina bästa år bakom sig. Vilka tror du tar sig vidare från Gävle och Melodifestivalens fjärde deltävling? Läs mer

Vem vinner Melodifestivalens deltävling i Malmö?

Melodifestivalen2016-02-08

Är Melodifestivalen årets höjdpunkt för dig? Då har du säkert koll på bidragen i Malmös deltävling. Hos Betsafe har du möjlighet att spela på dem du tror tar sig vidare till finalen. Kan Isaksson, Nilsson och Svenningsson överraska? Läs mer