Spela på Formel 1

Läs om Formel 1 och få de senaste nyheterna och kampanjerna för Formel 1

Formel 1 betting och spel

Formel 1 är motorsport i kategorin formelbilracing. Ensitsiga formelbilar körs på asfalterade banor och har sitt ursprung i Grand Prix-racing. Sporten är mycket populär och ses av hundratals miljoner motorfantaster varje år. De senaste åren har Sebastian Vettel och stall Red Bull-Renault varit överlägsna med fyra segrar mellan 2010 och 2013. Lewis Hamilton kunde dock vinna återigen 2014, precis som han gjorde 2008.

Förmodligen hör det inte till vanligheterna att spela på Formel 1, men faktum är att det är en mycket spännande marknad. Det vanligaste är att spela på vinnare, head-to-head, poängplacering, ledare efter första varvet, ledare efter varv 10, snabbaste varvtid, slutplacering samt vinnare i förarmästerskapet. 

Formel 1 betting och spel

Fakta om formel 1

Formel 1 kördes för första gången 1948, men det första VM-loppet fick vänta två ytterligare. Nu för tiden ingår dock samtliga tävlingar i mästerskapet som kallas för FIA Formula One World Championship. Tävlingarna körs med ensitsiga bilar på endera tävlingsbanor eller avstängda citybanor. Världsmästerskapet i Formel 1 körs varje år och har gjort så sedan 1950. 

En Formel 1-tävling pågår mellan fredag och lördag. Under fredagen och på lördag förmiddag tilldelas förarna tid för testkörning. På lördag eftermiddag börjar kvalificeringen som består av tre pass med fem minuter paus vardera. Tävlingen börjar sedan på söndagen, oftast klockan 14.00 svensk tid, och inleds med ett formationsvarv där förarna placerar sina bilar efter hur de kvalificerat sig. Ett Formel 1-lopp sträcker sig oftast över 300 kilometer, men två timmar kan också vara ett riktmärke. 

Kombinationen höga farter och lätta bilar gör Formel 1 till en mycket farlig sport, vilket innebär att det finns många regelverk som sätter ramarna för loppen. Straff tilldelas bland annat om någon orsakar en kollision, nonchalerar blå flagg vid tre tillfällen eller överskrider rådande hastighetsgräns i depåområdet. Vid olyckor används en säkerhetsbil, eller en virtuell säkerhetsbil, som ska neutralisera loppet för att undvika ytterligare olyckor. 

Genom åren har många profiler varit en del av Formel 1-cirkusen. Några av sportens absolut största profiler är Ayrton Senna, Michael Schumacher, Juan Manuel Fangino, Alain Prost, Niki Lauda, Mika Häkkinen och naturligtvis Ronnie Peterson. Michael Schumacher räknas av de flesta som den främste föraren genom tiderna. Han vann redan 1994 och 1995 och vann sedan fem raka mästerskap mellan 2000 och 2004. 

Dela post