Spela på Handboll

Läs om Handboll och få de senaste nyheterna och kampanjerna för Handboll

Handboll betting och spel

Handboll är en populär sport i Sverige och därför finns det en hel del svenskar som gillar att spela på handboll. Det är vanligast att spela på svenska Elitserien, tyska Bundesliga eller spanska Liga ASOBAL. Självklart erbjuder även spelbolag odds för OS i handboll och VM vilket är populärt när det kommer till betting. Populära spelformer är matchvinnare, dubbelchans, draw no bet och antal mål. 

Handboll betting och spel

Fakta om handboll

Det är svårt att med säkerhet fastställa olika sporters ursprung, och handboll är inget undantag. De flesta är dock överens om att den moderna handbollen har sitt ursprung i vårt grannland i sydväst, Danmark, där eleverna på Ordrups Gymnasium spelade handboll. Forskare har dock pekat på att enklare former av handboll spelades redan under antiken i Romarriket.

Handboll är en fartfylld boll- och lagsport där två sjumannalag tävlar om att göra flest mål bakom motståndarens målvakt. Matchen spelas över 60 minuter fördelat på två halvlekar. Det är framför allt Danmark tillsammans med Tyskland som utvecklat reglementet i dagens handboll, som exempelvis tresekunders- och trestegsregeln.

I början av 1930-talet anordnades handbollens första landskamper. Sverige tog den nya sporten till sig och spelade sin första landskamp 1935. Året därpå, 1936, blev handboll en sport för olympiska spelen, dock endast som uppvisning. Det dröjde ända fram till 1972 innan handboll blev en officiell gren i olympiska spelen.

Till en början spelades handboll främst utomhus, men runt 1970-talet flyttade sporten inomhus för evigt. Att spela inomhus tillförde sporten nya dimensioner. Dåliga väderförhållanden hade hållit tillbaka sportens och spelarnas utvecklingspotential, när sporten flyttade inomhus tilläts spelarna träna under fler månader om året och spelet blev dessutom snabbare med det nya underlaget.

Sporten är framför allt populär i Europa, och allra främst i norra Europa. Nationer från Europa har tagit samtliga förutom mästerskapsmedaljer i handboll. Det var Sydkorea som lyckades klara ett silver i OS 1988, vilket anordnades i Sydkoreas huvudstad Seol. Egypten och Tunisien, två Nordafrikanska länder, har som bäst slutat fyra.

Sverige har länge varit en maktfaktor i internationell handboll. Under Bengt ”Bengan” Johanssons ledning tog Sverige många medaljer och hans landslag kom att bli ett av Sveriges mest älskade landslag genom tiderna. Sveriges landslag i handboll har aldrig vunnit OS-guld, men däremot fyra OS-silver. Landslaget har dessutom tagit fyra VM-guld, varav två under Bengan Johanssons ledning, tre VM-silver och fyra VM-brons. Sverige har dessutom tagit fyra EM-guld – samtliga under 1990-talet. 

Dela post