• Hem
  • Hästkapplöpning

Betting & Spel på Hästkapplöpning

Bästa spelbolag, bästa bonus och senaste kampanjerna för Hästkapplöpning

Hästkapplöpning betting och spel

Hästkapplöpning är en internationell företeelse och har så varit i tusentals år. På senare år innefattar begreppet hästkapplöpning sporter som galoppsport, steeplechase och travsport. Inom spelbranschen talar man oftare om galopp och steeplechase än trav, åtminstone utanför Sveriges gränser. Det förklaras av att galopp och steeplechase är stora sporter i Storbritannien där många spelbolag är verksamma. Trav är betydligt större i Sverige än övriga sporter inom hästkapplöpning, emellertid har AB Trav och Galopp (ATG) monopol för vadhållning på hästar inom landets gränser. Konsekvensen är att det begränsar travsportens synlighet i spelbranschen.

Hästkapplöpning betting och spel

Fakta om hästkapplöpning

Galoppsporten har aldrig slagit rot som travsporten i Sverige. Vad som skiljer galopp- från travsporten är framför allt gångarterna, full- kontra varmblod samt användandet av ryttare kontra kusk. Likheten är att man tävlar på en oval över olika distanser inom både galopp- och travsporten. Hur det kommer sig att svenskar tagit travsporten till sina hjärtan men aldrig galoppsporten finns det inget givet svar på, antropologer skulle förmodligen hänvisa till kulturgeografiska och socioekonomiska aspekter. Engagemanget för travsporten har dock resulterat i att Sverige är en av världens tre främsta travnationer tillsammans med Frankrike och USA.

Om du vill spelar på populära spelformer som V75 och V86 måste du vända dig till ATG. Däremot har du möjlighet att spela både plats- och vinnarspel på enskilda lopp i Sverige hos andra spelbolag än ATG. Utbudet av marknader är dock desto större på galopp och steeplechase, framför allt på galopp hos spelbolag på brittiska öarna. Det finns goda möjligheter att placera spel på lopp i Australien, Nordamerika samt Storbritannien och Irland. Förutom att placera plats- och vinnarspel är det populärt att placera långtidsspel på stora lopp inom Triple Crown samt under Cheltenham Festival.

När man talar om galopp- och travsport är det några hästar man är mer eller mindre skyldig att kännas vid. Galoppsporten värnar om minnet av hästar som Seabiscuit och Secretariat bland många andra, inom travsporten talar man framför allt om Ready Cash och Varenne i internationella sammanhang. Galoppsportens största lopp är framför allt de amerikanska Triple Crown-löpen Belmont Stakes, Preakness Stakes samt Kentucky Derby. Inom travsporten är Prix d’Amérique det största loppet ur alla perspektiv, svenskar anser dock att Elitloppet på mors dag är närapå lika stort som Prix d’Amérique. 

Dela post