Medel

Odds Exchanges

På en odds exchange, eller spelbörs, är det marknaden som styr. Spelare spelar mot varandra och oddsen sätts därefter.

Guide odds exhcange

Om odds exchanges

På senare år har exchanges fått ett uppsving. Sakkunniga anser att exchanges är framtidens spelform eftersom vinsterna blir större för såväl spelare som spelbolag, det är åtminstone den generella uppfattningen. Exchanges innebär att du spelar mot andra spelare, spelbolaget fungerar endast som moderator. Till skillnad från vad många tror är det enkelt att spela på exchanges, därtill är fördelarna många. Förutom att spela på odds enligt traditionell princip har du dessutom möjlighet att erbjuda odds till andra spelare - spelbolaget hjälper dig att förmedla dem.

Betfair spelbors odds bettingsidor spelbolag

Vad du behöver lära dig är skillnaden mellan "back bet" och "lay bet". Det handlar om ett positivt kontra negativt utfall, det vill säga att scenarier kommer inträffa respektive inte inträffa. Spelare har hittat exchanges tack vare höga odds, spelbolagen tar dock fem procent i provision för vinnande spel - det behöver man ha i åtanke när man spelar på exchanges. Många gånger har man möjlighet att på kupongen se vilket belopp som återstår efter spelbolaget tagit sin del av kakan. Spelbolagen erbjuder gärna exchanges eftersom de inte har något att förlora.

Spela och boka på samma odds exchanges marknad

Spela och boka är andra uttryck för back bet respektive lay bet. Att spela och boka på samma marknad kallas för hedging, det innebär att det blir omöjligt för dig att förlora. Det enda du behöver göra är att spela och boka 1) samma event och 2) utfall. Genom att spela och boka samma belopp på samma odds kommer det gå jämnt ut - för att hedging ska ge vinst behöver spela och boka vid olika tillfällen för att oddsen ska hinna förändras. Principen är att spela när oddsen är höga och boka när oddsen är låga. Tålamod är vad som krävs för att börsen ska växa.

Bäst bettingsida för spelbörser

Betfair

Upp till 100 SEK
Som ett gratisspel

Anrika Betfair är utan tvivel den främsta spelbörsen när det gäller bettingsidor med svensk licens. Betfair har en näst intill komplett betting tjänst för odds exchanges. En annan fördel är att Betfair erbjuder en bra välkomstbonus till nya spelare.

Oddsbörser och spelbörser på bettingsidor

Exchanges kallas även för odds- eller spelbörs. Det kommer sig av likheten med aktiebörsen där traders köper och säljer aktier sinsemellan. Betfair är ett av världens största spelbolag och det främsta exemplet på spelbörs. Upplever du att spelbörsen är för komplicerad är du inte ensam - faktum är att spelbörsen inte är komplicerad. Den som ger sig tid att lära sig spelbörsen behöver inte många timmar för att spela och boka utan större problem, dock underlättar det om man har erfarenhet och matematiska kunskaper.

Smarkets odds exchanges spelbolag bettingsidor
Så fungerar hedging

Vill du lära dig hur hedging fungerar? För enkelhets skull antar vi att oddsen är 1 (1,50), X (4,50) samt 2 (5,50). Om du bokar 200 kronor på X till oddset 4,50 innebär det att du inte tror på X. Gör hemmalaget mål i mitten av matchen kommer oddset för X att öka, det ger dig möjligheten att spela ett mindre belopp på X. Vad som händer är att oavsett hur matchen slutar kommer spelet ge vinst. För att lyckas behöver man hålla ordning på oddsen och minimera riskerna – du behöver flytta perspektiv från spel till handel när du sysslar med exchanges.

Sammanfattningsvis behöver du köpa billigt och sälja dyrt om börsen ska växa. Du behöver uppvisa stort tålamod för att lyckas - förivra dig aldrig, arbeta metodiskt och planenligt. Om du har matematiska kunskaper sedan tidigare har du ett försprång gentemot dina konkurrenter. Det bästa sättet att lära sig exchanges är att med begränsat belopp utforska marknaden, genom att göra så får du erfarenhet och kunskap som kommer vara till stor nytta i ditt framtida spelande.

Bäst ny bettingsida med odds exchanges

Smarkets

Avgiftsfritt spel i 60 dagar

Smarkets - som fick svensk licens så sent som 2020 - är en pigg spelbörs med många starka sidor. Det beror inte minst på att Smarkets har en utmärkt mobil app och insättningsbonus i form av ett riskfritt spel.

Fördelar och nackdelar med odds exchanges

Det finns både för- och nackdelar med att betta på spelbörser. De primära fördelarna med odds exchanges är dels möjligheten till högre odds. Man spelar mot andra kunder och inte bettingsidan i sig, vilket ger mer flexibilitet och över tid högre odds. Faktumet att man får möjlighet att vara sin egen bookermaker är också ett plus. Lägg därtill att man slipper den risken för att bli limiterad. Risken för limitering är ett jätteproblem för många duktiga spelare på bettingsidor som vill fortsätta dra in pengar även långsiktigt.

Fördelar med spelbörser:

  1. Möjlighet till högre odds
  2. Var din egen bookmaker
  3. Ingen limitering

Nackdelarna är färre än fördelarna, men det är viktigt att beakta att det trots allt finns en del nackdelar som på intet sätt ska nonchaleras när man spelar hos spelbörser. Det gäller främst att spelbörserna tar en avgift. Detta i form av kommission. Några procent av vinsterna slukas av denna kommission. Det kan dessutom finnas svårigheter att matcha spel på lite mindre marknader när man spelar på odds exchanges.

Nackdelar med spelbörser:

  1. Kommission på vinster
  2. Kan bli svårt att matcha spel på små marknader

Frågor och svar

🎁 Kan man få insättningsbonus hos spelbörser?

Absolut. Både Betfair och Smarkets erbjuder för närvarande oddsbonus till nya kunder.

Läs mer om odds exchanges

⭐ Vilka är de främsta fördelarna med odds exchanges?

Det finns tre stora fördelar med att betta på spelbörser:

  • Högre odds
  • Får vara sin egen bookmaker
  • Ingen risk för limitering

Fördelar och nackdelar med odds exchanges

👎 Finns det nackdelar med spelbörser?

Ja, det finns ett par nackdelar med odds exchanges. En nackdel är att spelbörserna tar en avgift i form av kommission. Den andra nackdelen är att det kan vara svårt att hitta matchande spel när det gäller mindre spelmarknader.

Fördelar och nackdelar med odds exchanges

🙋 Vilka bettingsidor med svensk licens har spelbörser?

Det finns två bettingsidor i Sverige som har spelbörser. Dels Betfair, dels Smarkets.

Läs mer om odds exchanges

💰 Är det gratis att spela hos spelbörser?

Nej, det blir indirekt en kostnad med att spela hos spelbörser. Detta i form av kommission, som tas från vinnande spelare. Det rör sig vanligtvis om några procent av vinstssumman. Det är egentligen inget att haka upp sig på eftersom att bettingsidor som sysslar med odds exchanges helt enkelt måste ha intäkter för att kunna driva verksamheten vidare.

Läs mer om odds exchanges

🤔 Har Betsson en spelbörs?

Nej, bettingsidan Betsson erbjuder ingen spelbörs som läget är nu.

Läs mer om odds exchanges

Spelexperten summerar sidan om odds exchanges

Albert
Albert Spelexpert på Oddsbonusar

Betting på spelbörser är något som engagerar och berör. Det är fullt förståeligt. Bettingsidor med odds exchanges har ett antal uppenbara fördelar för spelarna.

Dels i form av att oddsen ofta blir bättre än om man spelar på traditionell betting.

Det handlar även om att man kan vara sin egen bookmaker och boka egna spel, vilket ger valfrihet och flexibilitet.

En annan uppenbar fördel med spelbörser utgörs av att det inte finns någon risk för limitering. Framgångsrika spelare riskerar att bli limiterade vid traditionell betting på bettingsidor, något som ställer till det för många välinitierade spelare.

Visst finns det även nackdelar med odds exchanges, men fördelarna med spelbörser överväger och därför är det sammanfattningsvis inget snack om att det är värt att prova på betting på odds exchanges.