Odds exchanges » Oddsbonusar.se
Medel

Odds Exchanges

På en odds exchange, eller spelbörs, är det marknaden som styr. Spelare spelar mot varandra och oddsen sätts därefter.

Betting Exchange

Odds exchanges

På senare år har det blivit allt mer populärt att spela på så kallade odds exchanges. Ett av de största spelbolagen som erbjuder spel genom odds exchanges är Betfair. I denna artikel går vi igenom vad en odds exchange är.

På senare år har exchanges fått ett uppsving. Sakkunniga anser att exchanges är framtidens spelform eftersom vinsterna blir större för såväl spelare som spelbolag, det är åtminstone den generella uppfattningen. Exchanges innebär att du spelar mot andra spelare, spelbolaget fungerar endast som moderator. Till skillnad från vad många tror är det enkelt att spela på exchanges, därtill är fördelarna många. Förutom att spela på odds enligt traditionell princip har du dessutom möjlighet att erbjuda odds till andra spelare – spelbolaget hjälper dig att förmedla dem.

Vad du behöver lära dig är skillnaden mellan ”back bet” och ”lay bet”. Det handlar om ett positivt kontra negativt utfall, det vill säga att scenarier kommer inträffa respektive inte inträffa. Spelare har hittat exchanges tack vare höga odds, spelbolagen tar dock fem procent i provision för vinnande spel – det behöver man ha i åtanke när man spelar på exchanges. Många gånger har man möjlighet att på kupongen se vilket belopp som återstår efter spelbolaget tagit sin del av kakan. Spelbolagen erbjuder gärna exchanges eftersom de inte har något att förlora.

Spela och boka är andra uttryck för back bet respektive lay bet. Att spela och boka på samma marknad kallas för hedging, det innebär att det blir omöjligt för dig att förlora. Det enda du behöver göra är att spela och boka 1) samma event och 2) utfall. Genom att spela och boka samma belopp på samma odds kommer det gå jämnt ut – för att hedging ska ge vinst behöver spela och boka vid olika tillfällen för att oddsen ska hinna förändras. Principen är att spela när oddsen är höga och boka när oddsen är låga. Tålamod är vad som krävs för att börsen ska växa.

Exchanges kallas även för odds- eller spelbörs. Det kommer sig av likheten med aktiebörsen där traders köper och säljer aktier sinsemellan. Betfair är ett av världens största spelbolag och det främsta exemplet på spelbörs. Upplever du att spelbörsen är för komplicerad är du inte ensam – faktum är att spelbörsen inte är komplicerad. Den som ger sig tid att lära sig spelbörsen behöver inte många timmar för att spela och boka utan större problem, dock underlättar det om man har erfarenhet och matematiska kunskaper.

Vill du lära dig hur hedging fungerar? För enkelhets skull antar vi att oddsen är 1 (1,50), X (4,50) samt 2 (5,50). Om du bokar 200 kronor på X till oddset 4,50 innebär det att du inte tror på X. Gör hemmalaget mål i mitten av matchen kommer oddset för X att öka, det ger dig möjligheten att spela ett mindre belopp på X. Vad som händer är att oavsett hur matchen slutar kommer spelet ge vinst. För att lyckas behöver man hålla ordning på oddsen och minimera riskerna – du behöver flytta perspektiv från spel till handel när du sysslar med exchanges.

Sammanfattningsvis behöver du köpa billigt och sälja dyrt om börsen ska växa. Du behöver uppvisa stort tålamod för att lyckas – förivra dig aldrig, arbeta metodiskt och planenligt. Om du har matematiska kunskaper sedan tidigare har du ett försprång gentemot dina konkurrenter. Det bästa sättet att lära sig exchanges är att med begränsat belopp utforska marknaden, genom att göra så får du erfarenhet och kunskap som kommer vara till stor nytta i ditt framtida spelande.

Dela inlägg

Kommentera